Aantal vacatures daalt. Toch sterke groei sommige finance professionals. Hardste klappen in IT-hoek

7 oktober 2019

Voor het eerst in jaren daalt het aantal vacatures. In het derde kwartaal van 2019 was het vacatureaanbod 5,3% lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Al dit hele jaar was een afname van de groei in het aantal vacatures te zien, maar afgelopen kwartaal is voor het eerst sinds eind 2013 een daadwerkelijke daling van het aantal vacatures gemeten. Dit blijkt uit een analyse van Intelligence Group op vacaturedata van Jobfeed.

Ook voor sommige finance professionals is er minder vraag. De top vijf hardste dalers zag er zo uit: financieel bedrijfspartner daalde met 37 procent, kredietbeoordelaar met 30, debiteurenboekhouder met 29, hoofd audit en control met 24, en manager accountantsbureau  met 19 procent.

De grootste klappen vallen in de IT. Het aantal vacatures dat werd gemeten in de informatie- en communicatietechnologie nam af met meer dan een kwart (-26%). Vooral voor programmeurs waren er fors minder vacatures in het derde kwartaal. In de top 5 beroepen waarvoor het aantal vacatures het snelst is gekrompen, staan maar liefst vier type programmeurs. Naast de IT daalde het aantal vacatures sterk in onder andere de vakgebieden communicatie, marketing en PR (-22%), persoonlijke dienstverlening (-21%), recreatie, sport & toerisme (-14%) en beleid & bestuur (-12%).

De afname van het aantal vacatures moet overigens wel in perspectief worden geplaatst. In de afgelopen jaren steeg het aantal vacatures zeer sterk. Nu is er sprake van een daling, maar het absolute aantal vacatures is nog steeds erg hoog. Wel is het een belangrijk nieuw signaal in de kentering van de economie. Voor na 2019 wordt – bij de huidige economische vooruitzichten – een verdere krimp van vacatures voorzien, hoewel het volume aan vacatures nog steeds relatief hoog zal zijn. Dit blijkt uit het prognosemodel vacatures van Intelligence Group. Op basis van dit model voorzagen ze al eerder een daling van het aantal vacatures voor 2019 en de jaren erna.

Overigens groeide de vraag juist naar andere finance professionals. De top vijf stijgers zag er zo uit: fraudeonderzoeker steeg met 116 procent, acceptant verzekeringen met 51, medewerker particulieren met 42, accountant AA met 38 en grootboekhouder met 37 procent.

Deel
  • Over ons

    Jurgens-Partners staat bekend om integriteit, commitment, oog voor detail, een professionele benadering en persoonlijke touch. Met beide benen op de grond! Wij hechten veel waarde aan het nakomen van afspraken, gaan met zorg om met gegevens van onze opdrachtgevers en zijn transparant in onze communicatie. Read more…

  • Executive search

    Jurgens-Partners beschikt over een uitgebreid netwerk, met de (juiste) keuze bepaald u de toekomst van uw organisatie. Een verkeerde keuze heeft onherroepelijk gevolgen. Niet alleen financieel, maar ook voor uw interne organisatie en de reputatie van uw bedrijf ... Read more…

  • Interim management

    In elke onderneming zijn er periodes waarin de bestaande functionele invulling niet meer voldoet: een omslag die op zeer korte termijn moet worden gerealiseerd, een ingrijpende herstructurering, dreigende insolventie of de behoefte om onverwachte vacatures in te vullen. Read more…